La gelosia

02.10.2020

La gelosia es pot definir com un estat subjectiu caracteritzat per una sensació de frustració al creure que ja no som correspostes emocionalment per les persones estimades (pares, parelles ...) o, almenys, amb la intensitat i freqüència que desitgem o necessitem. Moltes són les causes que poden disparar la gelosia. En la infància és habitual l'aparició de gelosia després del naixement d'un germanet@. En certa manera, el/la nen@ es protegeix i reclama seguir tenint la mateixa atenció que se li dispensava abans i que ara ha de ser compartida. 

Per tant, pot tenir un cert valor adaptatiu. No obstant això, en moltes ocasions, la resposta de gelosia és exagerada, prolongada en el temps i cursa amb gran malestar i deteriorament en les relacions familiars. És, en aquests casos, quan l'ajut professional és imprescindible. Cal tenir present que la gelosia és un sentiment que cal aprendre a gestionar. I com a tal una de les coses més importants és ser-ne conscient i poder-hi posar paraules, per poder escoltar quines necessitats ens expressa aquest sentiment i com poder-les cobrir. Així doncs no té cap sentit ni jutjar ni amagar aquest sentiment ja que, com totes les emocions, fa una funció important en la vida de la persona que el sent.
La gelosia té a veure amb la pèrdua emocional que notem quan una figura important de vinculació dedica o ens sembla que dedica més atenció a una altra persona. Pot aparèixer a qualsevol edat tot i que és més freqüent en infants i joves perquè encara estan en procés de maduració i assoliment de l'autonomia emocional . Però tots coneixem exemples o fins i tot hem viscut experiències de gelosia com a adults amb major o menor intensitat.